2010-02-08

Francia hagymaleves

Nincs is jobb a "hullapelyhes" zimában egy jó tál levesnél. Pláne, ha hagymalevesről van szó. Ez is egy olyan étel, amelyre mindenkinek megvan a jól bejáratott receptje. Ez itt biztosan nem autentikus, de nagyon finom. Már csak egy finom cipó kellett volna hozzá és abban kellett volna szervírozni. Reszelt gouda sajttal és pirítóssal ettük.



Hozzávalók 4 adaghoz:

4 fej vöröshagyma
2 közepes szál póréhagyma
1 szál újhagyma
(ha kaptam volna mogyoróhagymát és sonkahagymát, akkor a vöröshagymából 1-1 fejet lecseréltem volna az imént soroltak közül 2-2 fejre)
1,5 liter húsleves alaplé (lehet bio húsleveskockából is)
1 dl száraz fehérbor
5 dkg igazi vaj
bors
utánfűszerezéshez só


Elkészítés:

1. Egy lábosban a vajat megolvasztjuk. A hagymákat nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd a vajon átkeverjük, de nem pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a fehérbort és fedő alatt, közepes lángon 10-15 percig pároljuk. Enyhén sózzuk (leves is sós!), borsozzuk, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk és pár percig rotyogtatjuk. Megkóstoljuk, kell-e utánízesíteni, ha nem, készen is van.

3. Levescipóban reszelt sajttal tálaljuk, vagy tányérban. Ez utóbbi esetben reszelt sajtot teszünk a tányér aljára és pirított kenyérkockákkal, vagy sajtos pirítóssal tálaljuk.

2010-02-07

Banoffee cheesecake avagy banános-karamellás sajttorta

Máris itt a recept, hogy a dulce de leche hogyan nyert nálunk értelmet. Gyerekkori kedves barátnőmet és párját vártuk ebédre (és milyen jó hírekkel jöttek!! :)) ) és Sajtkukac és Pocak Panna lapján olvasottak szerint ezt a tortát terveztem megsütni, igazán ínycsiklandónak tűnt.



Nem is csalatkoztunk, nagyon finom a sajtkrém, pláne amikor az ember megérzi benne a banán ízét. A karamellkrém pedig tökéletesen illik hozzá. Ráadásul még szép is, mi kell még?! Egy nappal a fogyasztás előtt érdemes elkészíteni és pár órára behűteni. Ha a dulce de leche készen van előre (Culinaris-ban lehet kapni készen is), akkor tényleg nem egy nagy dolog összerakni ezt a tortát.


(A fenti fotón még a torta teteje nincsen bepettyezve dulce de leche-vel.)


Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:

Tésztához:
120 gr Győri Zabfalatok vagy más hasonló keksz
60 gr teavaj
1,5 ek. nádcukor

Krémhez:
1,5 banán
1,5 ek. citromlé
260 gr Philadelphia natúr sajtkrém
2 egész tojás
55 gr nádcukor
100 ml tejföl vagy créme fraiche
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
33 ml habtejszín

Tetejére:
1 banán felkarikázva, citromlébe forgatva
a dulce de leche krém 1/3-a


Elkészítés:

1. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tortaforma aljába egy pont akkora méretű sütőpapírt szabunk és beletesszük. Egy magasabb peremű tepsibe 1,5 l forró vizet öntünk. A tortaformát 3-4 réteg alufóliával alulról (tehát az alját és az oldalát) bebugyoláljuk, ez fogja megakadályozni, hogy a víz befolyjon.

2. A kekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat és a cukrot is hozzáadjuk és finomra őröljük. Belenyomkodjuk egyenletesen a tortaforma aljába.

3. A krém hozzávalóit botmixerrel krémesítjük. A torta tetejére öntjük (ne ijedjünk meg, hogy híg). A dulce de lechét belepetyegtetjük és a sütőbe toljuk (nem kell lefedni.). Kb. 45-50 percig sütjük. Amikor letelt az idő, még remegős lesz a teteje, de így lesz pont jó. A sütőben, zárt ajtónál hagyjuk kihűlni, így valószínűbb, hogy nem reped meg a teteje.

4. Mikor kihűlt, kibontjuk az alufóliából (valószínűleg egy kis vaj kiolvadt a formból, de ez nem gond), lecsatoljuk a karimáját és citromlében átforgatott banánszeletkékkel kidíszítjük. Ha folyós a karamellkrémünk, akkor csak közvetlen tálalás előtt díszítjük vele. Könnyű szeletelni és még a papír sem ragad az aljára! (Én a tortaforma alját mindvégig alatta hagytam, nem emeltem le róla, nem akartam kockáztatni, hogy szétrombolom a művet.) Fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tesszük.

2010-02-06

Dulce de leche avagy karamellkrém

Dulce de leche nem más, mint egy isteni finom "karamell" krém. Azért idézőjeles a karamell szó, mert nem közvetlenül cukorból készül, hanem sürített tejből (kondenzált tejből). Elkészítése pofonegyszerű, bár kissé időigényes: cirka 1,5-2 óra. Cserébe felhasználhatjuk palacsinta töltelékként, sütemények dekorálására és ízesítésére, karamellás tej alapként, fagylaltöntetként, fellazíthatjuk egy kis tejszínhabbal tortakrémnek, de csurgathatjuk kávéra is vagy bekanalazhatjuk csak úgy magában (ez persze rémségesen hízlaló és bűnös dolog lenne).




Hozzávalók egy kis befőttesüvegnyi krémhez:

3 tubus cukrozott, sürített tej
1 kis (nem műanyag fülü) lábos
1 magasabb falú tepsi
némi víz
1,5-2 óra "sütési idő"


Elkészítés:


1. A tubusok tartalmát a kis lábosba nyomjuk.

2. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A lábost a tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk köré, hogy a lábos feléig érjen, majd a lábost alufóliával alaposan letakarjuk.

3. Sütőbe toljuk és 1,5-2 óra alatt aranybarnára és sűrűre sütjük/főzzük. Kb. fél óránként átkavarjuk. Ha kihült, fogyaszthatjuk.

/Forrás: Stahl magazin 2009. karácsonyi különszáma/

2010-02-01

Klasszikus sajtfondü

Oké, oké... tisztában vagyok vele, hogy ettől a képtől aztán senki nem rohan a boltba fondüalapanyagért, mert nem sikerült valami jól. Mentségemül szolgáljon, hogy a fondü nálunk esti program szokott lenni, ami nem kedvez az ételfotózásnak. 


A jó fondüzésnek van pár alapszabálya, amit érdemes szem előtt tartani:

1. Olyan finom a fondü, amennyire finomak a hozzá felhasznált sajtok. Azaz érdemes jó minőségű sajtokat vásárolni a fondü esténkre. Alapvetően 3 különböző fajta sajtból ideális készíteni (pl. grueyere, ementáli és brie), kevesebb sajt esetén íztelen lesz a fondünk, ha pedig többet vagy nagyon eltérő ízvilágúakat használunk fel, akkor pedig az lehet zavaró. Alapvetés, hogy személyenként összesen 15 dkg sajt szükséges, de ekkor már degeszre ehetjük magunkat.

2. A sajtmasszának soha nem szabad főnie, éppen csak hogy rottyantsunk egyet rajta, miközben szakadatlanul kevergetjük.

3. A mártogatáshoz szikkadt, pár napos kenyeret használjunk, minél több a kenyérhéj (pl. baguette ideális), annál jobb, mert az jobban beszívja s megtartja a sajtot, nem kell attól tartanunk, hogy belepotyog a fondü tálba a villánkról.

3. Ha mégis belepottyantottuk volna a villánkról, akkor vagy egy üveg bort kell fizetni, vagy az ellenkező nemű asztaltársunkat megcsókolni. Szóval csak óvatosan! :) 

                                    


Hozzávalók két személyre egy kellemes vacsorához:

10 dkg jó minőségű ementáli sajt (lereszelve vagy feldarabolva)
10 dkg grueyere sajt (lereszelve vagy feldarabolva)
10 dkg brie sajt (feldarabolva)
1 gerezd fokhagyma nagyon apróra vágva/áttörve
1.5 dl finom száraz fehérbor
1 ek.cseresznyepálinka (elhagyható)
1 tk.kukoricaliszt
só, bors, kevés frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:

1. A sajtokat a fondüedényben a borral együtt folyamatos kevergetés közben felforraljuk (legjobb, ha közvetlenül a tűzhelyre tesszük a fondüedényt, már amennyiben a kialakítása ezt megengedi). 

2. Amikor felolvadtak a sajtok, hozzáadjuk a pálinkát, a fokhagymát és folyamatos kevergetés közben a kukoricalisztet. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá frissen némi szerecsendiót, egyet rottyantjuk és máris tálaljuk.

3. Kockákra vágott kenyeret mártogatunk bele, és cseresznyepálinkát és/vagy bort iszogatunk hozzá.