2007-03-30

Vigyázz, kész, főzz! #3 - Vendégváró falatok

Jópár recept kavargott a fejemben, amivel indulni lehetne a Vigyázz, kész, főzz! 3. fordulóján. Voltak régi bevált receptek a tarsolyomban, de azokat majd más alkalommal osztom meg, most inkább valami újdonságra vágytam. A nagy böngészésben végül teljesen váratlanul és hirtelen bukkantam erre a receptre egy receptmagazin friss számában. Azért erre a falatra esett a választásom, mert bizonyára nem mindegy, hogy a nagy húsvéti jövés-menésben, idő szűkében, mennyi idő alatt dobható össze a ropogtatnivaló. Nos, ez a vendégváró falatka nagyon gyorsan és egyszerűen megvan, viszont az íze mennyei!

A vajas, leveles tésztával szerintem lehet bíbelődni otthon, de nem érdemes: a bolti ugyanolyan finom, mintha házit ennénk, cserébe a munkafolyamat jelentősen lerövidül és a siker is garantált.



Csiperkegombás-rokfortos csiga


Hozzávalók kb. 20 csigabigához:


50 dkg vajas, leveles tészta (nem a lapokra szedett, hanem a tömb, amit még nyújtani lehet)
40 dkg csiperkegomba
10 dkg rokfort sajt
só, bors, petrezselyem
2 duci gerezd fokhagyma
1 közepes szál póréhagyma
1 tojás a kenéshez


Elkészítés: A vajas tésztát kiengedjük (előzőleg a papírborításból kiszedjük, elkerülve ezzel azt a kellemetlenséget, hogy a papír a tésztába ragadjon). A töltelékhez a gombát meghámozzuk, aprítógépben nagyon apróra őröljük (az eredeti recept nagyon apróra vágást javasol, de nekem ez a megoldás szimpatikusabb volt, így gyakorlatilag gombakrémet kapunk, amivel sokkal könnyebb dolgozni). A próéhagymával ugyanígy járunk el, a fokhagymát nyomón áttörjük. Kevés olíván először a pórét, majd a gombát és a legvégén a fokhagymát megfonnyasztjuk, petrezselyemmel és borssal fűszerezzük, miután levet engedett, még addig pirítjuk, amíg a leve elfő. Hagyjuk kihűlni, addig a tésztát lisztezett deszkán 50x40 cm-es (kb.2 mm vastag) téglalappá nyújtjuk. Mikor a gombás massza kihűlt, a rokfort sajtot hozzámorzsoljuk, villával közben át-át törögetve hozzáforgatjuk, picit megsózzuk. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A kinyújtott tészta egyik végét tojással egy kb. 2 cm-es sávban megkenjük (ez lesz a csiga vége, a tojás pedig "összeragasztja" majd sülés közben a végeket), a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tészta egészén. A nem tojásos végéről kezdve a tésztát szorosan feltekerjük, a végén kicsit megnyomjuk. Éles késsel kb. ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral kibélelt, nagyobbacska tepsiben (2 cm kihagyással) elhelyezzük, tenyerünkkel kissé megnyomjuk, ha szükséges kicsit a formázásra is rásegítünk. A maradék tojással a tetejüket megkenjük. Mehet is a sütőbe 20-25 percre, míg aranybarnára nem sül.


Ötletek a töltelék variációra:


  • burgonyás-szalonnás

  • almás-fahéjas-mandulás

  • rukolás-parmezános

  • de lehet a szokásos kakaós (cukrozatlan kakaópor + cukor), fahéjas (őrölt fahéj + cukor), diós (darált dió + cukor), túrós (túró + tejföl + cukor + citromlé és héj kevercse) töltelék segítségével is mini csigákat formázni

(A recept a Nők Lapja Konyhája 2007. tavaszi számában jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések: