2007-03-14

1. nap

Hú, nagy elhatározásra virradt a nap... Mától fogyókúra... :)
Illetve életmódváltás inkább... Így jobban hangzik. Tényleg nem tesz jót, ha az ember lánya este még csokipudingot, vagy sütit, netalántán pattogatott kukoricát majszol, mikor a munkahelyéről kifacsarva és éhesen hazaesik... :D
Öt kilótól szeretnék megszabadulni, mert ugyan rám jönnek a nadrágjaim (egy-két kivétellel...), de talán ismeritek azt az érzést: "nem úgy áll, ahogy régen". Egyszerűen nem érzem magam jól a bőrömben. A kezdő lökést az adta, hogy megjelent Béres Alexandra Súlykontroll programja, könyv formában. Így elhatároztam, hogy végigcsinálom a programot és hetente kétszer _tényleg_ szakítok időt, időben eljövök a munkahelyemről és eljárok az edzőterembe (a hastánc mellett persze szigorúan).
Enni kell, ahhoz pedig főzni, így kutyulni fogok otthon és közzé teszem itt a recepteket, lehetőség szerint képekkel megspékelve. Akinek van kedve és indítatása, csatlakozhat ám! =:-)
A receptek mellett leírom a napi "fogyasztásomat" is, így legalább a naplóírási kötelezettségemnek is eleget teszek, illetve egy helyen lesz minden: az étrend és a hozzá való receptek. A blog eredeti célja azért nem "hal el", ettől még nem lesz fogyi-blog... Egyrészt hiszek benne, hogy lehet úgy is finomat főzni, ha egy kicsit figyelünk az összetevőkre. Más lesz az biztos, de nem feltétlenül rosszabb. Másrészt néha nem úszható meg, hogy az ember "klasszikusan süssön-főzzön", attól még, hogy megsütöm a kalóriabombát Húsvétra, nem kötelező ennem belőle... Ugye?! ;-) Tehát ilyen receptekben sem lesz hiány.
A program maga egyébként nagyon egyszerű, világos és szerintem tartható. A lényeg tömören: Az élelmiszereket súlykontroll index alapján kategóriákra osztja, a glikémiás index, zsírtartalom, kalóriatartalom, szénhidrát tartalom alapján. A kúra három fázisból áll.
Az első az úgynevezett drasztikusabb szakasz, ami súlyfeleslegtől függően 7-10 napig tart (minél nagyobb a felesleg annál RÖVIDEBB ideig, nálam tehát - tekintve, hogy 5 kilótól szeretnék megszabadulni - a maximális ideig, azaz 10 napig:)). Ez a szakasz szoktatja hozzá a szervezetet a fogyáshoz. Ez nem azt jelenti, hogy magokon és vízen kell élni, nagyon változatos az étrend. Ahogy eddig nézegettem a könyvet, a klasszikus "húst salátával" étrenden alapszik, sok rostos ételt (zöldséget, gyümölcsöt, zabkorpát - pelyhet) kell fogyasztani. Sok tejterméket, sovány sajtokat, kefírt... Kerülendőek a klasszikus "főbűnösök", mint a fehér kenyér-félék, rizs, burgonya, édességek, répacukor stb. De ez szerintem egy fogyókúránál természetes is. Szóval nem olyan vészes.
A második a tartós fogyás szakasza, amikor már a közepes súlykontroll indexüekből is lehet enni, tehát lazább a gyeplő. Ez a szakasz heti 0,5-1 kg fogyást ígér. Nővérem, aki dietetikus, nagyon elégedett lenne, mert ő eddig szinte kivétel nélkül mindegyik új diéta hullámra azt mondta, hogy "hiánytáplálkozás". :) Azonban a glikémiás index diétára (közismertebb nevén GI-diétára) rábólintott anno, úgyhogy ez a program biztosan tetszene neki, mert ötvözi a GI-diéta előnyeit, számos más táplálkozási irányelvvel.
A harmadik szakasz a súlymegtartó szakasz, amikor már a magas indexű élelmiszerekből is le-le csúszhat egy adag. Fontos, hogy ha többet eszünk pl. csokiból, mint amennyit kellene, akkor kompenzálni kell: másnap több alacsonyabb indexű falatból kell választani.
Nem célom bemásolni ide az egész könyvet, aki többet szeretne megtudni a programról, annak ajánlom a hivatalos weblapot illetve magát a könyvet (2.490- Forintért beszerezhető a nagyobb könyvesboltokban, de az Alexandrában biztos).
Az elhatározást tett is követte. Lássuk mi jut mára.
1. nap
Reggeli:
két szelet WASA teljes kiőrlésű ropogós kenyér
némi vaj
két szelet Gála sült sonka
4 szelet mozzarella
2.5 dl 1.5%-os tej
Tízórai:
2 dl kaukázusi kefír 2 ek. zabkorpával elkeverve
1 közepes alma
1 kiwi
Ebéd:
Csirkemell falatok salátaágyon
Hozzávalók:
Eisberg előre szecskázott wellness saláta (250 gr)
50 gramm mini mozzarella felaprítva
12 dkg csirkemell falatokra vágva
só, bors, metélőhagyma
6 gerezd fokhagyma
2 dl tej
250 gramm joghurt
olíva a sütéshez
Elkészítés: A csirkemell falatkákat előző éjszaka lesózom, fokhagymás tejbe áztatom. Másnap leöntöm róla a tejet és forró olívaolajon megsütöm. A salátát kibontom, a mozzarellát felaprítom. Az öntethez a joghurtot fokhagymával, sóval, borssal, metélőhagymával kikeverem. Tálaláskor a salátát a csirkével összezuttyantom, öntettel nyakon öntöm.
Uzsonna:
2 dl kaukázusi kefír 2 ek. zabkorpával elkeverve
1 közepes alma
1 kiwi
Vacsora:
két szelet WASA ropogós kenyér
némi vaj a kenéshez
két szelet Gála sonka
egy kisebb paradicsom
2.5 dl 1.5 % -os tej
Mai mozgás: mókuskerék... :) (De tegnap bringáztam 50 percet és gyalogoltam emelkedőn 15 percet... :) )

Nincsenek megjegyzések: